ВІТАЄМО НА НАШОМУ ФОРУМІ!

Спілкуйся, рекомендуй, ділись!

ПРАВИЛА нашого форуму
Конкурс МЕМІВ
Літературний конкурс

🌿Історії Віллоу Крік (жодної драми без згоди персонажів)

Ольга
Новачок

Піксельні ляльки чи персонажі з душею?
Цей світ - симуляція, а ці серії - спроба дати їм голос.
Без позначок “романтика” чи “драма”. Просто Віллоу Крік. Просто люди. Просто життя.

Ольга
Новачок
13/03/26

🕰️Серія 14. “Лама”

🎵 Max Richter - November

14.1. Повернення

📍 Центр здоров’я “Падіння”, Магнолія Променад

Джемма вийшла з кабінету, стискаючи в руці паперові направлення. Вони здавалися одночасно і важкими, як свинець, і невагомими, як останній шанс на порятунок. Вона йшла коридором назустріч своєму чоловікові, і її серце калатало так гучно, що, здавалося, його чути за межами грудної клітки. У голові пульсувала одна й та сама думка, болюча й солодка водночас: “*Це все змінить. Він стане м’якшим. Він нарешті буде щасливий*”.

Рей чекав на неї біля виходу, нервово постукуючи носком черевика по кахлях. У кожній лінії його постаті читалося роздратування.

— Ну що там? — кинув він замість привітання, щойно вона наблизилася. Його очі швидко просканували її обличчя, шукаючи підступ.

— Нічого серйозного, — Джемма змусила себе говорити рівно, майже буденно. — Просто аналізи. Через стрес, як ти й казав. Лікарка виписала магній і порадила більше відпочивати.

Рей коротко кивнув, явно задоволений тим, що його “діагноз” підтвердився.

— Добре. Поїхали додому.

Він взяв її під лікоть — трохи міцніше, ніж вимагала ввічливість. Пальці стиснули тонку шкіру, нагадуючи про те, хто тут насправді веде маршрут.

Поїздка в таксі пройшла в напруженій тиші. Джемма дивилася у вікно на місто, що миготіло повз, але бачила лише відображення Рея в шибці. Його щелепи були міцно стиснуті, на щоці смикався ледь помітний м'яз. Вона надто добре знала цей вираз. Це означало важкий день на “тренуваннях”.

Вона уявила його в тому безглуздому, задушливому костюмі лами — як він змушений стрибати, махати руками й розважати натовп, який навіть не бачить його обличчя. У грудях кольнув звичний жаль.

Звісно, він на межі. Будь-хто б зненавидів таке життя — бути посміховиськом за гроші. Треба просто потерпіти. Щойно йому дадуть те місце в основній команді, він знову стане тим Реєм, у якого я закохалася”.

Коли таксі зупинилося біля їхнього будинку — бездоганного, з ідеально підстриженим газоном, — Джемма глибоко вдихнула. “Вдома”. Сьогодні це слово не відгукнулося в душі звичним холодом. Сьогодні воно звучало як шанс. Як тиха гавань, де вона берегтиме свою маленьку таємницю, поки та не зміцніє настільки, щоб змінити їхній світ.

Треба лише трохи зачекати. Лише бути слухняною і сподіватися.

Ольга
Новачок
14/03/26

TW: наступна сцена містить важкі емоційні моменти, пов'язані з психологічним аб'юзом.

14.2. Розмова

📍 Крік Кабана, Віллоу Крік 

Двері зачинилися з тихим, важким клацанням, відрізаючи їх від сонячного дня. У їхньому ідеальному домі завжди було трохи прохолодніше, ніж надворі, але сьогодні це повітря здалося Джеммі крижаним.

Рей не пішов далі передпокою. Він зупинився, повільно знімаючи взуття, і його масивна постать, здавалося, заповнила весь простір. Джемма завмерла, відчуваючи себе комахою під збільшувальним склом.

— Дай-но сюди, — він простягнув руку. Це був не запит, а наказ, який не передбачав заперечень.

Тремтячими пальцями вона дістала з кишені зібгані папірці з лікарні. Він вихопив їх і почав вивчати — повільно, рядок за рядком, насупивши брови. Серце Джемми калатало десь у горлі. Вона рахувала секунди, поки його погляд дійде до того самого рядка.

— Це все через висип? — його голос був оманливо рівним, але в ньому бряжчав метал. — Загальний аналіз крові, біохімія, перевірка щитовидки... А це що?

Його палець тицьнув у коротку абревіатуру, заховану серед інших показників. Джемма відчула, як підкошуються ноги.

— Це... якийсь стандартний гормональний тест, — збрехала вона. Голос зірвався на шепіт. Вона подумки благала долю, щоб він повірив. — Лікарка сказала, що хронічний стрес міг збити весь організм. Це все пов'язано...

Рей недовірливо примружився. Він не розумів медичних термінів, але він, як хижак, чудово відчував запах її страху.

— Ти впевнена, що це все, що вона сказала? Ця твоя лікарка... Стендінг, так? — він вимовив прізвище з відразою. — Здається, вона надто багато на себе бере. Вкладає тобі в голову всякі дурниці.

— Вона просто робила свою роботу.

— Свою роботу? — він гірко, коротко хохотнув. — Її робота — виписати мазь від висипу, а не призначати купу дорогих аналізів і лякати тебе вигаданими діагнозами. Вона просто хоче витягнути з нас гроші.

Він зробив крок до неї. Джемма інстинктивно відступила назад, доки її спина не вперлася в холодні двері.

— Ти ж знаєш, Джеммо, — його голос раптом змінився. Зник метал, з'явилася тиха, вкрадлива "лагідність", від якої по шкірі поповзли мурашки. Це було страшніше за крик. — Я просто хвилююся за тебе. Ти моя дружина. А коли ти щось приховуєш, або коли дозволяєш чужим людям лізти в нашу сім'ю... мені стає дуже неприємно. Ти ж не хочеш мене засмучувати?

Він простягнув руку і повільно, майже ніжно заправив пасмо волосся їй за вухо. Його пальці на мить затрималися на її шиї — там, де шалено билася жилка. Джемма стояла нерухомо, боячись навіть дихнути. Вона лише мовчки похитала головою.

— От і добре.

Рей різко відсторонився і глянув на годинник. Маска турботливого чоловіка миттєво зникла, змінившись звичним виразом втомленої байдужості. "Лама" кликала.

— Мені час на тренування. Він розвернувся, підхопив свою сумку і попрямував до виходу. — Вечеря о сьомій. І постарайся сьогодні без сюрпризів, — кинув він через плече, вже відчиняючи двері.

Двері знову клацнули.

Джемма залишилася сама. Тиша, яка настала в домі, була оглушливою, важчою за будь-який скандал. Вона безсило опустилася на підлогу, притиснувши руку до губ, щоб не закричати.

Вона обдурила його. Цього разу їй вдалося. Він повірив у "стандартний тест". Але полегшення не прийшло. Замість нього накотив липкий, холодний жах. Вона виграла час, але що робити далі? Кімната почала повільно обертатися перед очима. Їй потрібен був хтось. Хтось, хто не побоїться.

Її рука тремтячими пальцями пірнула в кишеню і дістала телефон.

Ольга
Новачок
15/03/26

14.3. Той, хто прийде на дзвінок

Минуло кілька днів після ярмарку. Стів намагався повернутися до свого звичного, розміреного життя, але воно більше не здавалося йому стійким. Образи того вечора постійно спливали в пам’яті: крижаний, порожній погляд Рея Баклі, перелякані очі Джемми та її крихка усмішка. Він почав зустрічатися з Ембер, і її сміх був теплим променем світла, але навіть поруч із нею Стіва не полишало тривожне відчуття: зовсім поруч, за тонкою стіною сусідського будинку, щось невідворотно руйнується.

Він саме розбирав рибальські снасті на ґанку, насолоджуючись тишею, коли телефон задзвонив — різко, нахабно, розрізаючи спокій моменту. Незнайомий номер.

— Слухаю?
— Стіве? — голос на тому кінці був тихим, надламаним, майже безтілесним. — Це Джемма. Вибач, що турбую…

Вона замовкла, і Стів почув її важке, переривчасте дихання, ніби вона щойно пробігла марафон.
— Джеммо, що сталося? — він миттєво відклав котушку. Все всередині нього напружилося.
— Мені просто… щось недобре. Я сама вдома. І мені страшно. Ти можеш… можеш прийти? Побути поруч, поки…

Вона не договорила, але йому й не потрібно було пояснень.
— Я зараз буду. П’ять хвилин.

Її будинок був точно таким же, як і всі інші на цій вулиці. Бездоганний газон, акуратно підстрижені кущі, привітний ґанок, пофарбований у світлий колір. Джемма відчинила двері раніше, ніж він встиг торкнутися дзвінка. Вона була блідою, як полотно, з величезними очима, в яких плескалася чиста, непідробна паніка.

Вона мовчки відступила, пропускаючи його всередину. На мить Стів розгубився. “*А чого ти чекав, Фогелю? Кімнати для тортур? Павутиння по кутках і обдертих шпалер?*”

Ні. Це був звичайний, до болю нормальний дім. На стінах висіли фотографії усміхненої пари — Рей та Джемма на морі, Рей та Джемма на якомусь святі з друзями. М’який дорогий килим, книжкові полиці, розставлені за кольором обкладинок, ідеальний порядок. І від цієї стерильної, виставкової картинки Стівові стало в тисячу разів гірше. Тому що зло не завжди ховається в темних підвалах. Іноді воно живе тут, серед диванних подушок і запаху домашньої випічки.

— Я… я просто хотіла… — почала Джемма і раптом похитнулася. Її рука безпорадно ковзнула по стіні. — Голова…

Стів миттєво опинився поруч, підхопивши її під плече. Вона здалася йому майже невагомою, ніби з неї викачали все життя.
— Тихо, тихо, я тут. Тримаю.

— Де спальня? — запитав він якомога спокійніше, намагаючись не передати їй власну тривогу.
Вона лише кивнула в бік коридору. Обережно обійнявши її, він майже доніс її до ліжка. Джемма впала на вкрите покривалом ліжко, навіть не спробувавши його розстелити, і миттєво заплющила очі. Це не був звичайний сон — це було виснаження, втеча організму в забуття.

Стів стояв і дивився на неї. На її маленьке, беззахисне обличчя на тлі пишних подушок. Потім озирнувся на кімнату, де все було “правильним”. Годинник на комоді голосно, ритмічно цокав, відміряючи час до повернення господаря цього ідеального світу.

Він не пішов. Він знав, що не зможе просто зачинити ці двері. Стів приніс із вітальні стілець і поставив його біля ляжка — так, щоб бачити і Джемму, і двері в коридор. Сів, поклав руки на коліна і почав чекати. Він не знав, що скаже Рею, коли той повернеться, але точно знав: він буде тут.

Ольга
Новачок
16/03/26

14.4. Чужий у домі

Джемма прокинулася від тиші. Густої, в’язкої денної тиші, коли сонце вже починає схилятися до заходу, а звуки вулиці здаються приглушеними, ніби за стіною з вати. Голова все ще була важкою, але паморочення нарешті відступило. Вона сіла на ліжку, на мить розгубившись — як вона тут опинилася? Хто роззув її?

І тоді вона побачила його.

Біля ліжка сидів Стів. Він не спав — просто дивився кудись у порожнечу, глибоко замислившись. Першою реакцією було тепло, що розлилося в грудях: він залишився. Він не покинув її.

Але вже за мить це тепло змінилося крижаним, липким жахом. Він. Залишився.

Джемма різко схопила телефон. Четверта година. Рей повертався о шостій. Іноді — якщо тренування закінчувалися раніше — о пів на шосту. Паніка піднялася до горла густим клубком.

Вона безшумно, майже по-котячому, зіскочила з ліжка.
— Стіве? — її голос прозвучав як різкий, надламаний шепіт.

Він здригнувся, ніби його висмикнули з іншого світу, і обернувся. На його обличчі промайнуло полегшення.
— Ти прокинулась. Слава Богу. Як ти почуваєшся?
— Що ти тут робиш? — перебила вона, підходячи майже впритул, але не торкаючись його. — Тобі треба йти. Негайно.

Він підвівся, і його висока, спокійна постать лише посилювала її паніку. Він був надто великим для цієї кімнати. Надто помітним.
— Я просто хотів переконатися, що з тобою все гаразд. Джеммо, те, що я бачив… те, що я відчув у цьому домі…
— Ні. Не треба. Не кажи цього, — вона замахала руками, ніби відганяючи комах. — Будь ласка, просто йди. Рей скоро буде.

— Саме тому я і не хотів іти, — м’яко, але зі сталевою впертістю сказав Стів. — Я не думаю, що тобі безпечно залишатися самій, коли він…
— Ти нічого не розумієш! — її шепіт перейшов у роздратоване шипіння. Страх робив її різкою, майже агресивною. — Ти нічого про нас не знаєш! Ти лише гірше зробиш! Ти уявлення не маєш, на що він здатний, якщо побачить тут “чужака”! Будь ласка, якщо ти справді хочеш допомогти — зникни!

Стів дивився на її сповнене жаху обличчя і, здається, нарешті зрозумів. Його добрі наміри тут були зброєю, націленою прямо в неї. Його присутність була для неї не захистом, а вироком. Він повільно підняв руки, відступаючи.

— Добре. Добре, я йду.

Він пішов до виходу, але на порозі спальні обернувся. Погляд його був важким.

— Але, Джеммо… якщо тобі щось буде потрібно. Будь-що. Ти знаєш, де мене знайти. Просто поклич. Я почую.

Двері зачинилися. Джемма притулилася до них спиною і повільно сповзла на підлогу. Ноги більше не тримали — вони стали ватяними. Кілька секунд вона просто хапала ротом повітря, намагаючись вгамувати серцебиття. А потім підскочила, ніби від удару струмом.

Прибирання. Треба все витерти.

Вона почала гарячково ходити по дому, перевіряючи кожну дрібницю. Чи не залишилося вм’ятини від його черевиків на килимі? Чи не лишився в кімнаті його запах — щось чуже, свіже, з ледь вловимим відлунням річкової води, зовсім не схоже на важкий дезодорант Рея? Чи не зрушив він хоч на сантиметр пульт від телевізора?

Вона збивала подушки на дивані так, ніби билася з ними. Витирала стільницю, на яку він навіть не спирався.
“Що він собі думає? Вривається в мій світ, робить якісь висновки…" — крутилося в голові, поки вона до блиску натирала раковину. — ”Він не знає Рея. Не знає, як тому важко в тому безглуздому костюмі. Як він виснажується заради нас, заради цього будинку…"

Вона зупинилася, важко дихаючи і спершись на холодний край стільниці. Перед очима знову постало обличчя Стіва.
“Але його погляд… Він дивився так, ніби… бачив мене справжню. Навіть коли я брехала”.

Ця думка була отруйною. Вона випалювала зсередини все те, що Джемма так старанно будувала роками. Вона відігнала її, майже фізично струшуючи голову, і знову вхопилася за ганчірку. Треба було встигнути до шостої. Будинок мав бути ідеальним. Стерильним. Таким, ніби в ньому ніколи не було нікого, крім них двох.

Ольга
Новачок
17/03/26

14.5. Герой дня

Вона встигла. Рівно о шостій дім сяяв стерильною чистотою, а на плиті, поширюючи затишні аромати, чекала гаряча вечеря. Свій вим’ятий, просочений страхом одяг вона змінила на свіжу сукню і змусила себе натягнути на обличчя звичну, спокійну усмішку.

Коли Джемма почула, як таксі Рея зупинилося біля будинку, вона востаннє окинула поглядом вітальню. Жодних слідів Стіва. Жодних доказів того, що вона була слабкою. Вона була готова до удару, до допиту, до крижаного мовчання.

Але до того, що сталося далі, вона не була готова зовсім.

Двері розчинилися навстіж, і на порозі стояв не її звичний, виснажений і роздратований чоловік. На порозі стояв тріумфатор. Його очі горіли диким, майже лихоманковим світлом, на обличчі сяяла самовдоволена усмішка, а в руках він стискав футбольний м’яч, поцяткований автографами.

— Ти не повіриш, що сьогодні було! — вигукнув він, кидаючи ключі на столик так, що вони ледь не збили вазу. Джемма мовчала, намагаючись перебудувати свої оборонні редути під цей несподіваний шквал позитиву. — У нас пів команди травмовано. Програємо всуху, трибуни свистять. Тренер бігає краєм поля, червоний як рак, кричить на всіх. І тут він дивиться на мене — прямо крізь сітку цієї дурнуватої маски — і волає: «Баклі! В правилах не сказано, що талісман не може грати! Виходь!».

Він розсміявся — голосно, захлинаючись, так, як вона не чула вже роками.
— Я вийшов на поле. Прямо в цьому плюшевому костюмі, Джеммо! Уяви собі це видовище! І на останній хвилині… забив вирішальний гол! Натовп просто з’їхав із глузду! Вони скандували не назву клубу, вони ревли: “Ла-ма! Ла-ма!”.

Він підійшов до неї швидким кроком і, вперше за довгі місяці, обійняв її. Міцно, до хрускоту в ребрах. Але в цих обіймах Джемма відчула не тепло, а власну задуху.

— Це все, Джеммо. Це мій золотий квиток. Після такого шоу вони просто зобов’язані дати мені контракт у команді. Більше ніяких танців за копійки!

Він відсторонився і схопив її за плечі, заглядаючи в очі своїм сяючим, але все таким же владним поглядом.
— Ну, що скажеш?

Джемма дивилася на нього — на цього щасливого, тріумфуючого “героя дня”. І раптом відчула, як її власний світ — зі страхом, нудотою, таємними аналізами і візиткою Дебри Стендінг — починає танути. Він ставав нереальним, неважливим, ніби вона справді все це вигадала. Якщо він щасливий, то вона має бути щасливою теж? Якщо він обіймає її, то болю не існує?

— Я… я дуже рада за тебе, Рею, — вимовила вона, і її голос прозвучав як шелест сухого листя.

Це була найстрашніша брехня за весь цей довгий день. Бо в цю мить вона зрозуміла: його перемога — це її остаточна поразка. Тепер він відчував себе богом, а богам дозволено все.

Ольга
Новачок
18/03/26

📰 Серія 15. Редакційна політика

🎵 Dave Brubeck - Take Five

15.1. Дисонанс

📍 Гранада Плейс, Оазис Спрінґз

У просторій вітальні маєтку Кейдів панувала особлива, майже храмова тиша. Тут пахло натертим паркетом, лакованою деревиною і ледь вловимим, гострим ароматом каніфолі. Сонце пробивалося крізь високі арочні вікна, висвітлюючи порошинки, що нерухомо зависли над антикварними меблями.

Цю ідеальну тишу розрізав різкий, владний акорд рояля. Етель Кейд сиділа за інструментом з прямою, як натягнута струна, спиною. Її пальці вдарили по клавішах не з проханням, а з вимогою, змушуючи важкий “Steinway” підкоритися. Звук відбився від ліпнини на стелі й завис у повітрі важкою, тривожною хмарою.

— Стоп, — голос Етель був тихим, але він розрізав відлуння музики, як ніж — папір.

Селеста Бове, яка стояла поруч, повільно опустила скрипку. Вона дихала рівно, хоча м’язи шиї вже почали нити від напруги. Вона знала: зараз буде не просто зауваження. Зараз буде проповідь.

— Ти знову поспішаєш у фіналі, люба. Ти намагаєшся вирватися вперед, дати скрипці голос, якого вона не має в цій партії, — Етель плавно зняла руки з клавіш, повертаючись до своєї протеже. — Але ти забуваєш про структуру. Рояль — це фундамент. Це земля, по якій ти ходиш. Скрипка — це пташка. А що трапляється з пташкою, яка забуває, де земля? Вона розбивається.

Етель подивилася на Селесту поверх окулярів. У цьому погляді було більше контролю, ніж у всіх підручниках з диригування.

— Ти блискучий концертмейстер, Селесто. Ти ідеально тримаєш струнну групу. Але Рада директорів філармонії шукає не просто першу скрипку на моє місце, коли я вирішу піти на спокій. Вони шукають художнього керівника. А справжня влада в оркестрі — це не право бути найгучнішою. Це вміння контролювати дихання залу. Бачити всю партитуру, а не лише свою партію.

Етель повільно, майже гидливо, простягнула руку до журнального столика, де лежав свіжий номер газети “Willow Creek Times”. Вона взяла його двома пальцями, ніби це була використана серветка.

— До речі, про бачення картини в цілому... Ти бачила це? Третя шпальта. “Фруктовий кекс: гастрономічна традиція чи детектор снобізму?”

Етель кинула газету назад на стіл, наче вона могла забруднити її бездоганний одяг.

— Моя дочка... моя рідна дочка пише про традиційне частування Комітету зустрічі. Вона називає його “вічним цеглиною, яка порушує закони фізики, бо ніколи не псується”. Але це ще не все. — Етель холодно підібгала губи. — Вона заявляє, що здатність перетравити цей рецепт першого рівня вишуканої кулінарії — це генетичний маркер “надмірної претензійності”. Що тільки люди, які звикли задирати носа, відчувають від нього радість! Це не журналістика, Селесто. Це дешевий фарс, який виставляє всю нашу еліту на посміховисько..

Селеста кинула швидкий погляд на газету. Вона чудово пам’ятала це “дослідження” — Лорен сміялася до сліз, розповідаючи за кавою, як тиждень носила шматок цього кексу в сумочці заради експерименту, і він навіть не зачерствів. Але зараз обличчя Селести було маскою ідеальної, виваженої стурбованості.

— Я знаю, Етель. Це... це виглядає дещо легковажно. Еліас каже, що читачі люблять живі історії, але, можливо, Лорен сприймає “життя” надто буквально.

— “Живі історії”? Це вульгарно, — відрізала Етель, поправляючи ідеально укладене сиве пасмо. — Якщо ми дозволимо перетворити газету на дошку оголошень про кулінарні бійки, це кине тінь на всю еліту. На твого чоловіка. І, зрештою, на тебе. А наші меценати... вони, знаєш, надзвичайно чутливі до репутації. Вони не довірять філармонію жінці, чий чоловік публікує хроніки абсурду.

Вона зробила паузу, даючи слову “меценати” повисіти в повітрі, як дамоклів меч над кар’єрою Еліаса і майбутнім самої Селести.

— Вплинь на нього, люба. М’яко. Як ти вмієш. Поясни Еліасу, що ми хочемо бачити газету дзеркалом культури, а не майданчиком для пліток. Лорен треба... перенаправити. Наприклад, на огляди виставок. Або на благодійні вечори.

Селеста покірно кивнула, міцніше стискаючи шийку скрипки.
— Ти маєш рацію. Як завжди. Я поговорю з ним сьогодні ж. Обіцяю.

— Чудово, — Етель задоволено усміхнулася — холодною, бездоганною усмішкою чеширського кота від класичної музики. — Я знала, що на тебе можна покластися. А тепер — з початку. І пам’ятай: слухай мене. Я задаю темп.

Етель знову вдарила по клавішах. Селеста піднесла скрипку до плеча і заплющила очі. Вона почала грати, бездоганно влучаючи в кожну ноту Етель. Зовні це була ідеальна гармонія, але всередині Селеста вже вибудовувала власну партію — ту, де вона сама обирає, коли покірно слідувати за роялем, а коли м’яко зіграти по-своєму, щоб зберегти спокій своєї родини.

Ольга
Новачок
19/03/26

15.2. Редакційна (не)політика

📍 Бібліотека “Архіви Віллоу Крік”, Віллоу Крік

Між старовинними стелажами бібліотеки Віллоу Крік час ніби зупинявся, завмерши серед старих фоліантів. Але варто було звернути в дальнє крило, де Еліас Бове орендував кілька квадратів під редакцію, як ілюзія спокою розбивалася вщент. Свій тісний кабінет на першому поверсі, де завжди гудів принтер і пилася літрами міцна кава, він називав “архітектурним непорозумінням”. В той же час на другому поверсі розташовувалася простора, залита світлом зала місцевого читацького клубу. Тут були важкі шкіряні дивани, камін, дартс і вихід на балкон. Тож коли Еліасу потрібен був серйозний простір для думки чи розмови, він просто “позичав” ключі. Була лише одна проблема: негласним лідером цього клубу була Етель Кейд. Тому кожна планірка Еліаса нагадувала диверсійну операцію в тилу ворога.

Стів сидів на краю розкішного дивана, почуваючи себе тут ще більш не на своєму місці, ніж зазвичай — як дика річкова форель у дорогому акваріумі.

— Фогелю, ти запізнився на десять хвилин, — пробурчав Еліас, швидко розкладаючи рукописи на ідеально чистому кавовому столику і постійно косячись на двері. Він поправив окуляри і сів поруч. — Що ж… Я прочитав твій нарис. Стіве, я тебе благаю... “Меланхолія річкового окуня”? Це не стаття про риболовлю, це готовий рецепт депресії. Читачам потрібні поради, на яку блешню ловити, а не опис того, як сонце вмирає в лусці. Ти ж журналіст, а не поет-самітник у вигнанні.

— Сонце не вмирає, Еліасе, воно просто змінює стан, — м’яко відповів Стів. — Риба не клює, якщо ти не відчуваєш ритму води.

Еліас важко зітхнув, прислухаючись до кроків у коридорі.
— Ритм води не платить за оренду цього дивана. Мені потрібна конкретика. Грами, сантиметри, назви наживок.

Раптом важкі двостулкові двері не просто відчинилися — вони вибухнули.

Еліас здригнувся і в його очах на мить промайнув жах людини, яку застукали за оскверненням святилища. Але це була Лорен. Вона влетіла всередину з такою енергією, що старовинний глобус, здавалося, злякано здригнувся. Вона навіть не помітила Стіва, який інстинктивно втиснувся глибше в оббивку дивана.

— Еліасе, ти не повіриш! — вигукнула вона, навіть не помічаючи Стіва. — У нас є бомба! Прибульці — це не теорія змови, вони тут!

Еліас важко зітхнув, зняв окуляри і повільно потер скроні.
— Лорен, заради всього святого... Я мало не посивів. Я думав, це твоя мати прийшла обговорювати ранню творчість сестер Бронте. Але, дівчино, схаменися. Минулого тижня ти принесла матеріал про те, що фруктовий кекс — це генетичний детектор снобізму. Тепер прибульці?

— Кекс був розминкою! — відмахнулася Лорен. — А це — серйозно. Я бачила копію заяви у відділку! Хтось із місцевих пише, що вночі бачив сусіда перед будинком. Потім був яскравий спалах світла, і сусід просто зник! Наступного дня він повернувся, але... цитую: “Він здавався не таким, як раніше”.

Стів, який до цього моменту намагався бути максимально непомітним, відчув, як холодок пробіг по спині. Фраза “*яскравий спалах світла*” спрацювала як тригер. У пам’яті виринуло сліпуче сяйво над його власним дахом, яке він так старанно намагався переконати себе вважати “нічним кошмаром”.

— Пане Бове, це ще не все! — Лорен нависла над столом. — Я впевнена, що цей “змінений” сусід вчора звернувся до лікарні. Кажуть, хтось із персоналу проговорився, що сканування показало аномалію — органи розташовані неправильно! Дві пари легень, два серця, Еліасе! Стендінг тримає все під замком, погрожує судами, але я це розкопаю!

Стів мимоволі хмикнув — надто голосно. Лорен на мить глянула на нього, але Еліас вже перейшов у контрнаступ.

— Досить! — він грюкнув долонею по столу і різко підвівся. — У людей бувають аномалії, Лорен. Але у Віллоу Крік не викрадають сусідів світловими променями. Твоя мати вже питала мене, чому ми пишемо про кулінарні експерименти над шлунками містян. Ти хочеш остаточно добити її інопланетянами?

— Моя мати хоче, щоб я грала на фортепіано в білих рукавичках і мовчала, — пхиркнула Лорен. — Її погрози на мене не діють.

— А я хочу, щоб газета вижила! — відрізав Еліас. Його голос став сухим і діловим. — Мені потрібен позитив. Потрібен “місцевий герой”, щоб заспокоїти наших меценатів і твою матір. — Він почав гарячково ходити вздовж вікна. — Ось! Напиши про того хлопця... ну, в костюмі лами. Який забив гол і врятував матч. Як його? Барклі? Бредлі?

Стів раптом підвів голову. Прізвище, що постійно пульсувало десь на підкірці отруйним фоном, вирвалося перш ніж він встиг це зрозуміти.
— Баклі.

— О, точно! Рей Баклі! — зрадів Еліас. — Дякую, Стіве. Не знав, що ти вболівальник.

Стів зціпив щелепи і відвів погляд, подумки проклинаючи власну реакцію. Він не був уболівальником. Просто це ім'я тепер намертво асоціювалося в нього з переляканими очима Джемми і тим, як цей “герой” шипів в її обличчя.

— Ось твій матеріал, Лорен! — Еліас тицьнув пальцем у її бік. — Зроби велике інтерв'ю. “Від талісмана до героя”. Це сподобається всім. І твоїй матері теж.

Він важко зітхнув і подивився на годинник.

— А тепер швидко забираймося звідси. У них засідання через п'ятнадцять хвилин. До речі, Лорен... твій брат, Майкл... він же все ще працює в лікарні?

Лорен завмерла, перетравлюючи почуте. Її очі блиснули. Еліас закинув папку під пахву, додавши ніби між іншим:
— Давненько ти не провідувала родину. Обід з братом — це ж так шляхетно. Етель була б у захваті від такого сімейного зближення.

Лорен повільно посміхнулася. Вона зрозуміла все без зайвих слів.
— Так, Еліасе. Звісно. Я якраз... дуже скучила за Майклом.

Вона вхопила сумку і вилетіла в коридор. Еліас гарячково струсив уявні пилинки зі столу, перевірив, чи рівно лежать подушки на дивані, і потягнув Стіва до виходу.

— Що? Я просто нагадав їй про сімейні цінності, — відмахнувся він. — Хіба не цього вимагає “редакційна політика”? І взагалі, Фогелю, ходімо, якщо Етель знайде тут мою ручку, на мене чекатиме  інквізиція.

Ольга
Новачок
20/03/26

15.3. Сімейна рада

📍 Паркшор, Віллоу Крік

У домі Бове вечір завжди мав особливий смак. Тут пахло запеченою з травами рибою, теплим хлібом і тим затишком, який буває лише там, де люди справді люблять повертатися додому.

За великим столом панував звичний, затишний гамір. Підлітки вели запеклу дискусію, яка, вочевидь, почалася ще дорогою зі школи.

— ...та кажу тобі, фінал просто злили! Ну як він міг вижити після такого вибуху? Він мав загинути ще в другому сезоні! — гарячкував син, емоційно жестикулюючи виделкою над тарілкою з рибою.
— Ти просто злишся, що твоя улюблена теорія з форуму не справдилася, — сестра закотила очі, методично нарізаючи свого лосося. — Змирися, ніхто не вбив би головного героя так рано.

Еліас і Селеста перезирнулися. Ця їхня беззвучна розмова була дорожчою за будь-які слова. Еліас ледь помітно всміхнувся, нарешті послаблюючи вузол краватки, який муляв йому весь день. Тільки зараз, під цей дитячий гамір, він зміг видихнути.

— Як репетиція, люба? — спитав він, наповнюючи її келих.

Селеста прикрила очі, вдячно приймаючи вино. Пальці мимоволі торкнулися шиї — там, де від багатогодинної гри на скрипці шкіра стала чутливою.
— Етель сьогодні була... монументальною. Ми знову слухали лекцію про “фундамент” та “пташок”. А ще про те, що я маю мислити як майбутня керівниця філармонії. І, звісно, вона згадала статтю Лорен.

Еліас підняв брову, підносячи свій келих до губ.
— Про фруктовий кекс? Назвала це “плебейством”?

— “Вульгарністю і дешевим фарсом”, — виправила Селеста з легкою іронією. — І вона знову нагадала про меценатів. Знаєш, іноді мені здається, що я не перша скрипка, а школярка, яку викликали на килим за розбите вікно.

— Я розумію, — Еліас м'яко накрив її долоню своєю. — Лорен сьогодні теж намагалася “підірвати” редакцію. Принесла чергову сенсацію. Цього разу — про викраденого променем світла сусіда та якогось пацієнта з двома серцями.

Селеста ледь не похлинулася вином.
— Інопланетяни? Після кексу-детектора? Це вже занадто навіть для Лорен.
— О так. Тож я зіграв на випередження і відправив її писати про місцевий футбол. Про того хлопця, який став героєм матчу, відбивши м'яч у костюмі лами.

Селеста замерла з келихом у руці, а потім тихо, щиро засміялася.
— Про Ламу? Еліасе, це геніально.
— Це стратегічно, — виправив він. — “Шлях героя”, “успіх під маскою”. Впевнений, Етель буде задоволена такою “правильною” статтею.

— Тату! — раптом вигукнула донька, тицьнувши телефоном у бік батька. — Глянь, тут у місцевому пабліку хтось пише, що його сусіда вночі забрала літаюча тарілка, а тепер він постійно ходить очманілий і світиться!

Еліас спокійно відклав серветку, навіть не глянувши в екран.
— Сонечко, це інтернет. Там люди світяться частіше, ніж вуличні ліхтарі. Їж салат. Для нас сьогодні єдина важлива новина — це місцевий футбол.

Він зустрівся поглядом із Селестою, і в кутиках його очей зачаїлася легка усмішка. Як редактор, Еліас чудово знав: якщо дим справді є, Лорен рано чи пізно знайде вогонь, і газета отримає свої рейтинги. Але на сьогодні йому цілком вистачить і футбольної лами.

Селеста ледь помітно всміхнулася у відповідь і зробила ковток вина. За стінами їхнього будинку могли літати тарілки, вирувати пристрасті чи чергові інтриги Етель. Але тут, за цим столом, просто пахло запеченим лососем, діти сперечалися про відеоігри, і вечір обіцяв бути спокійним.

Ольга
Новачок
21/03/26

15.4. Чужа територія

📍 Рафія Квінта, Оазис Спрінґз

У вітальні Ембер горіли вогники гірлянди, м'яко відбиваючись у склі. На столику вже чекало відерце з ванільним морозивом і нарізані фрукти — ідеальний набір для п'ятничного вечора, який мав би бути легким. Але поки що легкістю тут не пахло.

Стів сидів на дивані, глибоко занурений у себе. Він механічно ковзав поглядом по глянцевій обкладинці журналу на столі, але насправді дивився крізь неї, ніби намагався розгледіти власні похмурі думки.

— Ей, Земля викликає Стіва! Прийом! — пролунав бадьорий голос.

Ембер підійшла і, абсолютно ігноруючи таке поняття як особистий простір, вмостилася йому прямо на коліна.  Її кумедні піжамні зайці різко контрастували з його напруженим станом.

Стів здригнувся, повертаючись у реальність, але його рука звично і майже автоматично лягла їй на стегно — ніби він потребував цього заземлення.

— Ти знову завис, Фогелю, — констатувала вона, заглядаючи йому в обличчя з сумішшю цікавості та турботи. — Еліас таки доконав тебе тими правками? Що там знову не так з твоїм окунем?

— Гірше, — Стів важко зітхнув. Навіть тепло її тіла не одразу зняло напругу в його плечах. — Він змусив Лорен писати про героя.
— Про героя? — Ембер трохи відхилилася. — Це ж чудово. Місту потрібні герої, хіба ні? Про кого мова?
— Про Ламу, — глухо відповів Стів. — Про Рея Баклі.

Ембер вже відкрила була рота, щоб пожартувати про синтетичне хутро та піт під маскою, а тоді злегка нахмурилась. Усмішка не зникла миттєво і драматично, та поступово стерлася з її обличчя. Вона чудово пам'ятала той вечір на ярмарку. Пам'ятала, як Стів повернувся до їхнього столика блідий, і той холодний, важкий погляд, яким Баклі дивився на свою дружину.

— Баклі? — перепитала вона спокійніше. — Зачекай... це чоловік тієї жінки, Джемми? З ярмарку?
Стів лише коротко кивнув.
— Він самий. Тепер він офіційний тріумфатор. “Історія успіху”. Лорен має зробити з нього ідола для всього міста.

Ембер задумливо провела пальцем по його плечу.
— Якесь божевілля, — тихо промовила вона. — Я бачила його лише раз, але від нього просто віяло холодом. Герої не дивляться на своїх дружин так, як він тоді... Не дивно, що тебе це так зачепило.

Стів мовчав, і тоді вона трохи подалася вперед, скорочуючи останні міліметри дистанції між ними.

— Знаєш, — сказала вона дуже м'яко, заглядаючи йому в очі. — Добре, що ти не носиш масок. З тобою все... по-справжньому. Навіть коли ти бурчиш і пишеш сумні тексти про риб.

Стів завмер на секунду. Його рука на її нозі ледь помітно стиснулася. Цей дотик був простим, але в ньому було стільки вдячності за те, що вона не розпитує більше і розуміє все без слів.

— Я вже втомився від цього цирку, Ембер. Втомився бачити, як люди аплодують не тим.
— Тоді вимикай мозок, Фогелю, — прошепотіла вона, не розриваючи зорового контакту. — У нас на столі тане ідеальне ванільне морозиво. І ми не будемо сьогодні говорити про героїв. Жодних масок і сенсацій. Тільки ми.

Стів нарешті видихнув — по-справжньому, розправляючи плечі. Холод, який він приніс із собою з редакції, почав відступати поруч із цією дівчиною і її затишком.

— Домовилися. Жодних героїв.

Ольга
Новачок
22/03/26

👨‍👩‍👧‍👦Серія 16. Космічна вечірка

🎵 HAIM - The Wire

16.1. Зелений прапор опору

📍Гранада Плейс, Оазис Спрінґз

Вінстон стояв перед дзеркалом, застібаючи ремінь на своїх улюблених джинсах. Вони були приглушено-зеленого, глибокого трав’яного кольору — кольору свободи і, як невтомно стверджувала Етель, абсолютно безнадійного смаку.

Етель увійшла до кімнати безшумно, несучи на витягнутих руках ідеально випрасувані чорні штани. Вона тримала їх як прапор перемир’я, хоча обом було зрозуміло, що це білий прапор його капітуляції. Побачивши його вибір для ранкової прогулянки, вона зупинилася. В її погляді не було гніву — лише нескінченна, втомлена поблажливість святої мучениці.

— Знову? — тихо запитала вона, обережно кладучи темну тканину на застелене ліжко. — Вінстоне, я встала о шостій ранку, щоб особисто прийняти доставку свіжої ягнятини на вечір. Я тричі перевірила сервірування, щоб виделки для риби не опинилися поруч із десертними ложками. Я намагаюся вибудувати сьогоднішню вечерю як ідеальну партитуру. Скажи мені, що ти не збираєшся зустрічати гостей у штанях кольору радіоактивного моху?

— Це просто джинси, Етель, — Вінстон не відривав погляду від свого відображення, намагаючись знайти там хоч краплю тієї рішучості, що була в нього сорок років тому. — Пінкертони — чудові люди, але вони не відрізнять рибну виделку від садової лопатки. Їм байдуже, в чому я буду за столом.

— Їм — можливо. Але мені — ні, — вона підійшла ближче і звично-владним жестом поправила комірець його сорочки. — Я хочу, щоб мій чоловік виглядав як почесний директор Центру польотів, а не як старіючий гіпі. Хіба я багато прошу, Вінстоне? Хіба я не заслужила права просто пишатися чоловіком, який стоїть поруч зі мною?

Вона знала кожну вразливу ноту в його душі. “Я так старалася”, “ти мене підводиш” — ці акорди завжди спрацьовували безвідмовно. Вінстон важко зітхнув. Опір був можливий, але ціна за нього — три дні холодної тиші та “мігрені” Етель — була занадто високою. Навіть серце зрадливо тьохнуло від цієї напруги.

Він повільно опустив руки від ременя.

— Добре, Етель. Увечері я одягну твої чорні штани. Але сорочку я залишаю свою. І я буду пити вино. Рівно стільки, скільки вважатиму за потрібне.

— Домовилися, любий, — вона миттєво розцвіла своєю переможною, бездоганною усмішкою. — Тільки не червоне до риби, прошу тебе. Це такий моветон, що навіть Пінкертони можуть щось запідозрити.

Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжрядковий інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування