Повідомлення про помилку
Warning: Undefined array key 0 in simstheme_preprocess_field() (line 150 of themes/simstheme/simstheme.theme).
simstheme_preprocess_field(Array, 'field', Array) call_user_func_array('simstheme_preprocess_field', Array) (Line: 261) Drupal\Core\Theme\ThemeManager->render('field', Array) (Line: 491) Drupal\Core\Render\Renderer->doRender(Array) (Line: 504) Drupal\Core\Render\Renderer->doRender(Array, ) (Line: 248) Drupal\Core\Render\Renderer->render(Array) (Line: 475) Drupal\Core\Template\TwigExtension->escapeFilter(Object, Array, 'html', NULL, 1) (Line: 66) __TwigTemplate_600decadafbd760115190b92a062a1bf->doDisplay(Array, Array) (Line: 360) Twig\Template->yield(Array) (Line: 335) Twig\Template->render(Array) (Line: 38) Twig\TemplateWrapper->render(Array) (Line: 33) twig_render_template('themes/simstheme/templates/node/Forum/node--forum--full.html.twig', Array) (Line: 348) Drupal\Core\Theme\ThemeManager->render('node', Array) (Line: 491) Drupal\Core\Render\Renderer->doRender(Array, ) (Line: 248) Drupal\Core\Render\Renderer->render(Array, ) (Line: 238) Drupal\Core\Render\MainContent\HtmlRenderer->Drupal\Core\Render\MainContent\{closure}() (Line: 638) Drupal\Core\Render\Renderer->executeInRenderContext(Object, Object) (Line: 239) Drupal\Core\Render\MainContent\HtmlRenderer->prepare(Array, Object, Object) (Line: 128) Drupal\Core\Render\MainContent\HtmlRenderer->renderResponse(Array, Object, Object) (Line: 90) Drupal\Core\EventSubscriber\MainContentViewSubscriber->onViewRenderArray(Object, 'kernel.view', Object) call_user_func(Array, Object, 'kernel.view', Object) (Line: 111) Drupal\Component\EventDispatcher\ContainerAwareEventDispatcher->dispatch(Object, 'kernel.view') (Line: 186) Symfony\Component\HttpKernel\HttpKernel->handleRaw(Object, 1) (Line: 76) Symfony\Component\HttpKernel\HttpKernel->handle(Object, 1, 1) (Line: 53) Drupal\Core\StackMiddleware\Session->handle(Object, 1, 1) (Line: 48) Drupal\Core\StackMiddleware\KernelPreHandle->handle(Object, 1, 1) (Line: 28) Drupal\Core\StackMiddleware\ContentLength->handle(Object, 1, 1) (Line: 32) Drupal\big_pipe\StackMiddleware\ContentLength->handle(Object, 1, 1) (Line: 191) Drupal\page_cache\StackMiddleware\PageCache->fetch(Object, 1, 1) (Line: 128) Drupal\page_cache\StackMiddleware\PageCache->lookup(Object, 1, 1) (Line: 82) Drupal\page_cache\StackMiddleware\PageCache->handle(Object, 1, 1) (Line: 50) Drupal\ban\BanMiddleware->handle(Object, 1, 1) (Line: 48) Drupal\Core\StackMiddleware\ReverseProxyMiddleware->handle(Object, 1, 1) (Line: 51) Drupal\Core\StackMiddleware\NegotiationMiddleware->handle(Object, 1, 1) (Line: 36) Drupal\Core\StackMiddleware\AjaxPageState->handle(Object, 1, 1) (Line: 51) Drupal\Core\StackMiddleware\StackedHttpKernel->handle(Object, 1, 1) (Line: 741) Drupal\Core\DrupalKernel->handle(Object) (Line: 19)Warning: Trying to access array offset on value of type null in simstheme_preprocess_field() (line 150 of themes/simstheme/simstheme.theme).
simstheme_preprocess_field(Array, 'field', Array) call_user_func_array('simstheme_preprocess_field', Array) (Line: 261) Drupal\Core\Theme\ThemeManager->render('field', Array) (Line: 491) Drupal\Core\Render\Renderer->doRender(Array) (Line: 504) Drupal\Core\Render\Renderer->doRender(Array, ) (Line: 248) Drupal\Core\Render\Renderer->render(Array) (Line: 475) Drupal\Core\Template\TwigExtension->escapeFilter(Object, Array, 'html', NULL, 1) (Line: 66) __TwigTemplate_600decadafbd760115190b92a062a1bf->doDisplay(Array, Array) (Line: 360) Twig\Template->yield(Array) (Line: 335) Twig\Template->render(Array) (Line: 38) Twig\TemplateWrapper->render(Array) (Line: 33) twig_render_template('themes/simstheme/templates/node/Forum/node--forum--full.html.twig', Array) (Line: 348) Drupal\Core\Theme\ThemeManager->render('node', Array) (Line: 491) Drupal\Core\Render\Renderer->doRender(Array, ) (Line: 248) Drupal\Core\Render\Renderer->render(Array, ) (Line: 238) Drupal\Core\Render\MainContent\HtmlRenderer->Drupal\Core\Render\MainContent\{closure}() (Line: 638) Drupal\Core\Render\Renderer->executeInRenderContext(Object, Object) (Line: 239) Drupal\Core\Render\MainContent\HtmlRenderer->prepare(Array, Object, Object) (Line: 128) Drupal\Core\Render\MainContent\HtmlRenderer->renderResponse(Array, Object, Object) (Line: 90) Drupal\Core\EventSubscriber\MainContentViewSubscriber->onViewRenderArray(Object, 'kernel.view', Object) call_user_func(Array, Object, 'kernel.view', Object) (Line: 111) Drupal\Component\EventDispatcher\ContainerAwareEventDispatcher->dispatch(Object, 'kernel.view') (Line: 186) Symfony\Component\HttpKernel\HttpKernel->handleRaw(Object, 1) (Line: 76) Symfony\Component\HttpKernel\HttpKernel->handle(Object, 1, 1) (Line: 53) Drupal\Core\StackMiddleware\Session->handle(Object, 1, 1) (Line: 48) Drupal\Core\StackMiddleware\KernelPreHandle->handle(Object, 1, 1) (Line: 28) Drupal\Core\StackMiddleware\ContentLength->handle(Object, 1, 1) (Line: 32) Drupal\big_pipe\StackMiddleware\ContentLength->handle(Object, 1, 1) (Line: 191) Drupal\page_cache\StackMiddleware\PageCache->fetch(Object, 1, 1) (Line: 128) Drupal\page_cache\StackMiddleware\PageCache->lookup(Object, 1, 1) (Line: 82) Drupal\page_cache\StackMiddleware\PageCache->handle(Object, 1, 1) (Line: 50) Drupal\ban\BanMiddleware->handle(Object, 1, 1) (Line: 48) Drupal\Core\StackMiddleware\ReverseProxyMiddleware->handle(Object, 1, 1) (Line: 51) Drupal\Core\StackMiddleware\NegotiationMiddleware->handle(Object, 1, 1) (Line: 36) Drupal\Core\StackMiddleware\AjaxPageState->handle(Object, 1, 1) (Line: 51) Drupal\Core\StackMiddleware\StackedHttpKernel->handle(Object, 1, 1) (Line: 741) Drupal\Core\DrupalKernel->handle(Object) (Line: 19)
Піксельні ляльки чи персонажі з душею?
Цей світ - симуляція, а ці серії - спроба дати їм голос.
Без позначок “романтика” чи “драма”. Просто Віллоу Крік. Просто люди. Просто життя.
🍕Серія 12. Те, що відбувається пошепки
🎵 Gregory Alan Isakov - San Luis
12.1. Аромат вихідного
📍Парк "Гарден Ессенс", Віллоу Крік
Ще на підході до парку можна було вгадати, що день буде особливим. Сонце, пробиваючись крізь густе листя старих дерев, малювало на смарагдовій траві тремтливі павутинки тіней. Повітря було чистим і насиченим ароматами: до запаху свіжоскошеної трави та квітучих троянд домішувалися перші, ледь вловимі нотки смаженого м'яса.
Ця ідилія, однак, не зовсім пасувала Стіву, що саме підходив до парку. Він узагалі не був великим фанатом натовпу. Його ідеальна субота — це вудка, тиша і щоб ніхто не питав, чи клює. Але ранковий вітерець був надто переконливим, доносячи запах попкорну і чогось безсовісно смачного на грилі.
Сперечатися з власним шлунком було важко. «І все ж, заради цього запаху можна й потерпіти трохи гамору», — подумав він, нарешті входячи на територію ярмарку.
Тож ось я тут. Став посеред доріжки, а повітря навколо густе від сміху і солодких запахів. Я озирнувся: батьки сміються, дивлячись на своїх малих біля гірки. Є в цьому щось… правильне. Тепле. І, на диво, це мене не дратує. Можливо, вся справа у сонці, а може, в самій цій атмосфері безтурботного вихідного.
Першим, кого я зустрів біля самого входу, був Гарольд Біппер. Наш місцевий поштар і, мабуть, найвідоміший буркотун у радіусі трьох районів. Він сидів у своєму улюбленому кріслі-гойдалці, оточений строєм дивних в'язаних чоловічків і поштових скриньок усіх кольорів веселки.
Гарольд запекло воював зі спицями. З боку здавалося, що він намагається зіграти на них якусь складну мелодію, підносячи в'язання майже до самого обличчя. Помітивши мене, він навіть не поворухнувся, лише його погляд на мить став ще похмурішим.
— Привіт, Гарольде. Бачу, колекція поповнилася? — я кивнув на яскравих в'язаних чоловічків.
— Гмф, — видав він, не відриваючись від роботи. — Була б більша, якби ці малі варвари не намагалися відірвати їм голови щоразу, як проходять повз.
Він кинув лютий погляд на дитячий майданчик, де хтось щойно голосно закричав.
— Стів, я тобі кажу: діти — це помилка природи. Забагато шуму, забагато липких пальців. Якщо хоч один підійде до мого столу — я за себе не відповідаю.
Я приховав усмішку. Гарольд Біппер ненавидів дітей з тією ж пристрастю, з якою любив в'язати вовняні кактуси. Його присутність тут була своєрідним якорем реальності серед усього цього солодкого свята.
Сьогодні у нас “Behind the scene” 😅
Бо що робить нормальний перфекціоніст в середині серії, бажаючи замінити один скрін? Правильно, перебудовує локацію з нуля 🤣🤣🤣
12.2 Незаплановане побачення
Якраз у той момент, коли я розмірковував про справедливість розподілу реберець у світі, я її побачив. Ембер. Вона йшла доріжкою, і сонце заплуталось у її рудому волоссі, змушуючи його спалахувати, як багаття. На ній була якась рожева кофтинка, що відкривала плечі. І на мить моє серце зробило той самий кульбіт, що й тоді, на її виступі. А вже наступної миті в голові пролунав звичний скептичний голос: «Справді, Фогелю? Чи ти просто так відчайдушно хочеш, щоб хтось був поруч?»
Вона підійшла, і її усмішка була легкою, але в кутиках очей я помітив ледь вловиму втому. Можливо, таку бачать лише ті, хто знає її трохи краще, ніж глядачі в залі.
— Чекаємо на Бйорна? — спитала вона замість привітання, кивнувши на порожнє місце поруч зі мною.
Я відчув дивне полегшення. Отже, вона теж думала, що ми будемо не самі.
— Ні, у нього якась невідкладна справа.
— Працює? В суботу? — в її голосі прослизнув подив.
— Ну, це ж Бйорн. Бачу мету — не бачу перешкод… — я спробував зобразити його суворий погляд, і вона тихо пирснула. — А Бебз? Вона буде?
Тепер була її черга виглядати трохи розгублено. Вона дістала телефон, ніби перевіряючи повідомлення, яке вже знала напам’ять.
— Схоже, що ні. Написала: “Прокинулась з обличчям слимака. Скасовую світ.”
Я мимоволі усміхнувся. Типовий гумор їхньої компанії.
— Звучить як… медична причина, — видав я, і одразу подумки себе вилаяв. «Серйозно, Стіве? Кращої жарту не знайшлося?» — То… Лише ми вдвох?Питання повисло в повітрі. Я відчув, як напруга стала майже фізично відчутною, як натягнута волосінь перед тим, як риба зірветься.
— Лише ми вдвох, — тихо повторила Ембер.
Вона подивилася на мене, і в її погляді не було ані розчарування, ані шаленої радості. Лише спокійна цікавість і, можливо, ледь помітне питання, яке вона не наважувалася поставити вголос: «І що ми тепер будемо з цим робити?». Це був саме той вираз обличчя, як на фото. Момент, коли все могло піти в будь-який бік.
12.3 “Голуб’ята”
Я прокашлявся, щоб розірвати тишу, яка ставала дедалі гучнішою за звуки ярмарку.
— Ну… раз так, — сказав я, намагаючись звучати бадьоро, — може, візьмемо по хот-догу? Треба ж з чогось починати наше… незаплановане побачення.
Ембер тихо засміялася — м'яко, без насмішки, і в її очах з'явилися знайомі бісики. І саме від цього її сміху моя пропозиція про хот-доги раптом прозвучала в моїй голові якось по-дурному практично. Не для неї. Не для цього моменту. На щастя, саме тоді мій погляд зачепився за яскравий столик під картатою парасолькою.
— Ходімо, я дещо тобі покажу, — сказав я Ембер і, не чекаючи відповіді, попрямував до нього.
Це був столик Бетті Доукінс. Я пам’ятав її — її тепла усмішка була одним з моїх перших приємних вражень про це місто. А її кекси, що стояли акуратними рядами, кожен як маленький витвір мистецтва, обіцяли перетворити нашу незграбну мить на щось справді солодке й особливе.

— Стіве! Яким вітром? — Бетті помітила мене здалеку, її обличчя освітилося щирою, непідробною радістю.
— Привіт, Бетті, — усміхнувся я у відповідь. — Прийшов перевірити, чи немає драми з родзинками.
Вона голосно розсміялася, прикривши рот долонею.
— Ха! Я пам'ятаю! Для тебе — жодних родзинок, обіцяю. Тільки мир, любов і шоколадний крем.
Я глянув на Ембер. Вона спостерігала за нами з легкою, зацікавленою усмішкою, і мені раптом відчайдушно захотілося, щоб вона стала частиною цього маленького, теплого світу.

— Бетті, це Ембер. Ембер, це Бетті — авторка найкращих кексів у Віллоу Крік і хранителька спокою в районі, вільному від родзинок.
— Дуже приємно, — голос Ембер був м'яким, і вона простягнула Бетті руку.
— І мені, люба, — Бетті потисла її руку з ентузіазмом. — Обирайте, чим вас порадувати.
Я обернувся до Ембер.
— Обирай будь-який. Або два. Сьогодні можна все.
Її очі пробіглися по солодких рядах, і вона, здається, анітрохи не вагаючись, вказала на темно-шоколадний кекс із зацукреною вишнею на верхівці.
— Тоді ось цей. Він виглядає небезпечно смачним.
— Чудовий вибір! — схвалила Бетті. — А тобі, Стіве?
— А мені — на твій смак, Бетті. Що порадиш?
Вона хитро примружилась, взяла ванільний кекс з пишною шапкою збитих вершків і простягнула нам обидві коробочки.
— Ось. Тримайте. Смачного вам, голуб'ята.
Слово “голуб'ята” змусило щось усередині мене тепло здригнутися, а на щоках, здається, виступив рум'янець. Я швидко розрахувався, і ми, подякувавши, відійшли від столика.
— Вона мила, — сказала Ембер, відкриваючи свою коробочку.
— Вона найкраща, — відповів я. — І вона справді колись обіцяла принести мені кекси, щоб переконатися, що я не помру з голоду в новому місті.
Я озирнувся навколо, шукаючи нам місце. Та відвоювати хоча б одну лавку на самому ярмарку виявилося тим ще квестом: або вони були окуповані “малими варварами”, про яких попереджав Гарольд, або сусіди надто активно обговорювали ціни на фермерські томати.
— Знаєш, — я обережно притримав коробочку з кексом, — якщо ми хочемо з’їсти це і не стати частиною чийогось сімейного скандалу на сусідній лавці, я знаю краще місце.
Ембер усміхнулася, поправивши пасмо рудого волосся, що вибилося на вітрі.
— Веди, екскурсоводе. Тільки сподіваюся, там немає алігаторів.
Ми вийшли за територію ярмарку, і гамір миттєво відступив, ніби хтось прикрутив звук. Якраз навпроти виходу, через дорогу, стояв мій дім. На мить у повітрі повисла та сама невидима пауза, коли за всіма законами жанру було б цілком логічно сказати: “Хочеш зайти?”.
Але я промовчав. За цей місяць будинок перестав бути просто стінами — він став моїм особистим, ідеально налаштованим прихистком. Місцем, де все працювало за моїми правилами і де я почувався у безпеці. Запросити туди Ембер означало перетнути межу. Впустити її яскраву енергію у свій ретельно вибудуваний спокій. І хоча мені страшенно подобалося бути з нею зараз, думка про те, щоб відкрити їй двері у свій особистий простір, здавалася надто серйозним кроком. Я був просто не готовий ним ділитися. Ще ні.
На щастя, Ембер мала дивовижну здатність не ускладнювати речі. Або ж просто зробила вигляд, що не помітила, як я відвів погляд від власного подвір'я.
— Канал он туди? — вона легко вказала вільною рукою вздовж вулиці, рятуючи мене від необхідності вигадувати недолугі відмовки.
— Так. Найкращі місця в партері, — з полегшенням видихнув я, і ми рушили тротуаром, залишаючи мій поріг позаду.
Вулиці Фаундрі Коув дихали суботнім спокоєм. Ми йшли залитим сонцем тротуаром, коли мій погляд зачепився за знайоме синє авто, припарковане біля ґанку:
— О, лігво Бйорна. Машина на місці. Здається, його “невідкладна суботня робота” має цілком конкретне ім'я. І провалитись мені на цьому місці, якщо це ім’я не Бебз.
— “Обличчя слимака і скасований світ”, еге ж? — пригадала Ембер ранкове повідомлення подруги. — Схоже, вони скасували світ тільки для нас із тобою.
— І добре, — хмикнув я, відчуваючи, як від цього легкого жарту напруга остаточно відпускає мої плечі. — Зате нам дістанеться більше.
Слово “голуб'ята”, сказане Бетті, все ще теплим відлунням звучало у мене в голові, поки ми спускалися до води. Тут було тихо, лише вода ледь чутно хлюпала об бетонний берег.
Ми сіли на стару лавку, і я відкинувся на дерев'яну спинку. Мій погляд мимоволі ковзнув по акуратному ґанку будинку, що стояв збоку від нас, і всередині щось неприємно стиснулося. Будинок Баклі.
Пам'ять послужливо підкинула той вечір на риболовлі. Різкий, гучний голос чоловіка і тихий, переривчастий голос Джемми. Голос, який не просто сперечався — він ламався під чужим тиском. Я мимоволі напружився, прислухаючись, але зараз за ідеальним парканом панувала абсолютна, мертва тиша.
Поруч сиділа Ембер, обережно відкриваючи коробочку з кексом. Я тихо видихнув і повільно відвів погляд від чужого паркану. Не хотілося тягнути ці важкі думки в наш вечір. Солодкий аромат ванілі та тепло, що йшло від Ембер, діяли заспокійливо, поступово витісняючи з душі той неприємний холодок. Десь далеко пролунав протяжний гудок потяга, остаточно розвіюючи напругу, що тягнулася від будинку за моєю спиною.
Це був той самий момент простого, невимушеного щастя. Сонце приємно гріло, ми їли кекси, і на одну коротку мить мені здалося, що все в моєму житті нарешті стало на свої місця. Ми не поспішали. Солодощі давно закінчилися, а ми все сиділи, розмовляючи про якісь дрібниці, насолоджуючись комфортною тишею між словами.
Сонце повільно котилося до горизонту, тіні від дерев на іншому березі ставали довшими, а денна спека змінилася приємною вечірньою прохолодою. Тільки коли над водою почали згущуватися сутінки, а з боку ярмарку запалилися перші гірлянди, я згадав про реальний світ.
— Не хочу, щоб це прозвучало, ніби я думаю лише про їжу… — почав я, підводячись і відчуваючи, як шлунок зрадницьки нагадав про себе. — Але…
— …але ти думаєш про піцу, — закінчила за мене Ембер з усмішкою. — Аромат навіть сюди долинає. Ходімо.
12.4. Якщо не сьогодні, то коли?
Ми неспішно повернулися до парку. Ярмарок за цей час невпізнанно змінився, скинувши із себе денну метушню. Галасливі родини з дітьми вже розійшлися по домах, а над столиками спалахнули теплі гірлянди, створюючи зовсім іншу, камерну атмосферу. Повітря тепер було густим від прохолоди, запаху диму та розплавленого сиру.
Ембер мала рацію — ігнорувати аромат було неможливо. Але коли ми підійшли до кіоску, справа раптом стала зовсім не в піці.
Світло від ліхтарів вихопило обличчя жінки за прилавком. Джемма Баклі. І той важкий спогад про неї, від якого я намагався втекти біля води, навалився з новою силою, миттєво стерши з мого обличчя безтурботну усмішку.
— Привіт, Джеммо, — сказав я, намагаючись, щоб мій голос звучав якомога природніше. — Не очікував тебе тут побачити.
Вона підняла на мене очі, і на її обличчі на мить промайнуло впізнавання, перш ніж його знову закрила професійна маска.
— Стіве. Привіт. Так, вирішили трохи попрацювати.
Її усмішка була такою ж, як і тоді, в саду. Вона була тут, але щось у ній було приховане, і тепер це "щось" здавалося набагато важчим і більшим.
— Ембер, це Джемма. Джеммо, це моя подруга, Ембер.
Вони обмінялися короткими привітаннями. Ембер, здається, нічого не помітила, розглядаючи меню. А я не міг відвести погляду від ледь помітної напруги в плечах Джемми.
Ми замовили пепероні й сіли за столик. Піца була чудовою, але я їв її майже автоматично, час від часу кидаючи погляди на кіоск. Я шукав можливість. Виконати обіцянку самому собі. "Поцікавитися, як справи". Але як це зробити тут, на очах у всіх?
І ось Джемма сіла за сусідній столик до свого чоловіка. Рей Баклі. Високий, підтягнутий, з тим типом впевненості, яка межує з зарозумілістю. Він навіть не подивився на неї, коли вона сіла. Просто продовжував дивитися кудись убік, а Джемма поруч з ним ніби стала меншою, прозорішою. Її плечі трохи опустилися.
Я зустрівся з нею поглядом. Це був мій шанс. Недовго думаючи, я зробив той самий жест, який роблять усі вдячні клієнти — поплескав себе по животу і підняв великий палець. Це було безпечно. Це було просто "дякую за піцу". Але в цей жест я вклав набагато більше: "Я тут. Я бачу тебе".
І сталося маленьке диво. Вона усміхнулася. По-справжньому. Ледь помітно, кутиками губ, але це була та сама щира усмішка, яку я бачив у саду. І від неї камінь, про який я навіть не здогадувався, впав з моїх плечей. Це був знак. Знак, що вона все ще там, усередині цієї втомленої оболонки.
Я відкинувся на спинку стільця, відчуваючи приємну вечірню прохолоду. Поруч сміялася Ембер, розповідаючи якусь кумедну історію. І я подумав, що, можливо, цей день і справді буде хорошим. Тому що Джемма усміхнулась.
На якусь коротку, оманливу мить я повірив у цю думку. Повірив, що все справді так просто: тихий вечір, смачна їжа, красива жінка поруч.
Але ця ілюзія розбилася, щойно біля столика Баклі виник ще один персонаж. Якийсь нахабний хлопець у татуюваннях, що крутився біля кіоску. Він навис над їхнім столиком із самовпевненістю людини, яка вважає, що весь світ їй щось винен.
— Дівчино, а дівчино! — протягнув він, звертаючись до Джемми. — Піца у вас нічого так, але усмішка — ще краща. Може, дасте знижку за комплімент?
Я побачив, як Джемма ледь помітно здригнулася, але її голос залишився рівним, сталевим.
— Вибачте, у нас фіксовані ціни.
І тут я побачив найстрашніше. Рей Баклі навіть не повернув голови в бік нахаби. Він його не помічав. Він дивився на свою дружину.
Це був погляд власника, який помітив подряпину на своїй ідеальній машині. Погляд, сповнений крижаної, мовчазної люті. Він не потребував слів, він кричав і без них: "Що це за цирк? Чому ти приваблюєш це сміття? Прибери його".
Хлопець, не отримавши реакції, на яку розраховував, щось презирливо буркнув і нарешті відійшов. А важка, токсична тиша за їхнім столиком залишилась. Я не міг відвести погляду, забувши і про піцу, і про Ембер. Весь мій спокій, вся легкість моменту випарувалися.
— …і уявляєш, він каже, що алергія на котів — це вигадка феміністок! Ти взагалі слухаєш?
Голос Ембер повернув мене до реальності. Я здригнувся, ніби мене висмикнули з-під крижаної води.
— Що? А, так. Так, звісно. Алергія… це серйозно.
Вона подивилася на мене трохи здивовано, але, на щастя, нічого не спитала. А я знову перевів погляд на кіоск. Джемма вже повернулася за прилавок. І в той момент, коли вона робила вигляд, що щось шукає внизу, нахилився до неї Рей. Його обличчя було зовсім близько до її обличчя. І хоч я не чув жодного слова, я бачив напругу в її шиї, ледь помітне тремтіння рук і розумів — він шипить їй щось прямо в обличчя. Вона не дивилася на нього, її погляд був прикутий до чогось на прилавку, але все її тіло кричало про страх.
Це тривало лише мить. Потім Рей випростався, кинув на неї останній, важкий погляд і спокійно пішов назад до їхнього столика, ніби нічого не сталося.
Але для мене сталося. Цього було достатньо.
— Зачекай хвилинку, — тихо сказав я Ембер, підводячись. — Я, здається, забув серветки.
Кожен крок до кіоску здавався важким. Я відчував на собі погляд Рея, хоча й не дивився в його бік. Я не мав плану. Я просто хотів створити "соціальний шум", нагадати, що вони не одні.
— Смачно пахне, — сказав я, зупинившись біля прилавка.
Джемма здригнулася, ніби від несподіванки. Вона не підняла на мене очей, її погляд був прикутий до рулону з паперовими рушниками.
— Так, — ледь чутно відповіла вона. Її голос був натягнутий, як струна.
Я відчув його присутність раніше, ніж побачив. Важка тінь, що впала на прилавок. Рей Баклі виник поруч, засунувши руки в кишені. Він усміхався, але його очі — ні.
— Можна й мені шматочок? — спокійно запитав він, звертаючись до Джемми, але дивлячись прямо на мене. — Ти ж не все ще продала.
Повітря навколо нас ніби загусло. Звуки ярмарку — музика, брязкіт посуду, приглушені розмови — все це відійшло на задній план. Я зустрівся з ним поглядом. У його очах не було нічого, крім холодної, спокійної впевненості хижака на своїй території. Я зрозумів. Я зрозумів усе. Будь-яке моє слово, будь-який рух зараз буде використаний проти неї.
Я мовчки кивнув, ніби погоджуючись з якоюсь невисловленою погрозою, і, не обертаючись, пішов назад до свого столика.
Ембер усміхалася, щось розповідаючи, але її усмішка повільно згасла, коли вона побачила вираз мого обличчя.
— Стіве?.. Щось трапилось?
12.5. Рука на коліні
Я важко опустився на стілець навпроти неї. На якусь мить я не міг говорити, просто дивився на свої руки, що лежали на столі, намагаючись зібрати думки до купи.
— Стіве?.. Щось трапилось? — повторила вона тихіше.
Я похитав головою.
— Я не знаю… Просто… Ти бачила того чоловіка? Чоловіка Джемми. Як він на неї дивився.
Ембер на мить замислилась, її погляд став серйозним. Вона не стала розпитувати, хто така Джемма і що це за чоловік. Вона просто згадала сцену.
— Я бачила, що ти зблід. І бачила, що вона його боїться.
Її слова влучили точно в ціль. Вона зрозуміла. Не деталі, а суть.
— Іноді найгірші речі відбуваються пошепки, а не криком, — додала вона майже нечутно.
Після цього залишатися тут стало нестерпно. Чужа безтурботність, що панувала навколо, раптом стала здаватися фальшивою, пласкою, як картонна декорація. Весь цей розслаблений вечір був не для нас. Не зараз.
— Ходімо звідси, — сказав я, навіть не глянувши на недоїдену піцу. І це було не прохання, а констатація факту.
Ембер мовчки кивнула. Ми підвелися і повільно пішли, залишаючи за спиною світло ліхтарів і чужий спокій. Ми вже майже дійшли до краю парку, коли попереду спалахнув величезний прямокутник світла, і полилася тиха музика. Починався вечірній кінопоказ просто неба.
Ми зупинились.
— Або... — промовила Ембер, не зводячи очей з екрана. — ...можна просто сісти тут. Подалі від усіх. І дивитися на вигаданих людей, поки реальний світ не стане знову схожим на самого себе.
Я подивився на неї. В її пропозиції не було ні краплі легковажності. Це було запрошення не на побачення, а в сховище. Запрошення розділити тишу.
Я мовчки взяв її за руку і повів убік, до імпровізованого кінозалу. На траві вже були розкладені яскраві килимки, подушки та пледи. Ми вибрали найвіддаленіший куток у тіні, і сіли поруч. Я обережно обійняв її за плечі, а вона схилила голову мені на плече. Ми не дивилися одне на одного. Лише на екран, де починалося якесь інше, безпечне життя.
На екрані щось вибухало, хтось кудись біг, головний герой виголошував пафосну промову. Але я не стежив за сюжетом. Вся моя увага була зосереджена на тихому теплі її голови на моєму плечі, на розміреному диханні і відчутті її руки, що довірливо лежала на моєму коліні.
Гамір ярмарку залишився десь далеко. Тут, у нашому маленькому коконі з пледа і темряви, було тихо і безпечно. І в цій тиші я раптом з жахливою ясністю зрозумів дві речі. Перша — світ буває страшним і несправедливим. А друга — я не хочу повертатися в цей світ сам. Не сьогодні.
Я не знав, чи відчуваю я до Ембер кохання. Не знав, чи не намагаюся я просто заповнити порожнечу. Але я точно знав одне: в цьому маленькому коконі було щось настільки правильне, що я боявся це втратити.
Я трохи відсторонився, щоб подивитися на неї. Вона підняла на мене очі, трохи здивована.
— А якщо ми теж… — ледь чутно промовив я, і голос мій здався чужим. — Ну, як у кіно.
— Що? — не зрозуміла вона.
— Будемо зустрічатися офіційно, — видихнув я. — Тобто, я хотів сказати… хочеш бути моєю дівчиною?
Питання повисло між нами. Вона дивилася на мене довго, уважно, ніби намагалася прочитати щось за моїми словами. Потім її губи повільно розтягнулися в теплій, ледь вловимій усмішці.
Вона кивнула.
— Так. Хочу.
І все. Більше слів не було. Я дивився на неї, на те, як світло від екрана грає на її волоссі, і лише за мить відповів їй власною усмішкою. Вона не була радісною чи переможною. Скоріше, тихою. Усмішкою людини, яка довго блукала в тумані й раптом побачила попереду вогник.
Я знову обійняв її, і ми мовчки продовжили дивитися фільм, сюжет якого я так і не зрозумів. Але це вже не мало жодного значення.
🔴Серія 13. Інвестиція в безпеку
🎵 Agnes Obel - Fuel to Fire
13.1. За графіком
📍 Ріверсайд Руст, Віллоу Крік
Кімната була залита м’яким ранковим сонцем, яке відбивалося у золотавій ручці шафи. Десь далеко, з боку затоки, пролунав гудок пароплава. Ледь чутний, низький, але бездоганно точний. Сьома ранку.
Олівер завжди прокидався саме на цьому моменті маршруту. Він не розплющував очей одразу — спершу просто вслухався в тишу, що осідала в кімнаті, а потім повільно повернувся на бік. Його ритуалом було спостерігати за Деброю. У цей короткий проміжок часу, поки вона ще спала, вона не була “місіс Стендінг” чи головою адміністрації. Вона була просто його Деброю, і він знав кожну лінію її обличчя, як карту, за якою орієнтувався у власному житті.
Дебра розплющила очі повільно, ніби виринаючи з далекої мандрівки. Побачила його погляд і ледь помітно всміхнулася — кутиками губ, ще по-сонному.
— І знову вчасно, — прошепотіла вона. — Вже встиг подумки провести всі наради?
— Лише ключові, — його голос, навіть зранку, був рівним і чітким. — До речі, я переглянув звіт від Лейні Вум. Наша спонсорська участь повністю покриє реставрацію східного крила музею. Очікуємо на пресу з трьох великих видань.
Він говорив це як офіційний звіт, але в його очах була надія на її схвалення. Дебра простягнула руку і поклала теплу долоню на його передпліччя, великим пальцем ледь відчутно погладжуючи шкіру.
— Це чудові новини, Олівере. Тільки сподіваюся, Лейні в промові не забуде згадати імена художників, а не лише суми чеків. Мистецтво — це все-таки про людей.
— Я обговорив з нею важливість “культурної складової”, — серйозно відповів він, затримуючи погляд на її пальцях. — Вона запевнила, що цьому приділять достатньо уваги. Я вніс це в протокол нашої останньої зустрічі.
Дебра тихо зітхнула — у цьому звуці була і ніжність, і легка втома від його незламної системності.
— Добре, Олівере. Раз це є в протоколі, я спокійна. Встаємо?
Він відповів ледь помітним рухом брів. Дебра першою відкинула ковдру, накинула шовковий халат і вийшла з кімнати, залишаючи по собі тонкий аромат нічного крему та спокою.
День починався. За графіком.
13.2. Без цукру
Вона знайшла чоловіка на кухні. Олівер, ще у своєму домашньому халаті, стояв біля кавомашини і спостерігав за процесом із такою зосередженістю, ніби перед ним був не напій, а складний хімічний синтез.
— Олівере, твоє серце… — її голос був м’яким, але в ньому бриніла знайома нотка занепокоєння. — Ми ж домовлялися: менше кави. Не варто пити її про запас.
Він обернувся, і в кутиках його очей з’явилася та сама грайлива іскра, яку він дозволяв бачити лише їй.
— Я не п’ю її про запас, Дебро. Я інвестую в ранкову ефективність. Це різні статті витрат.
Він простягнув їй чашку і, скориставшись моментом, тепло поцілував її в щоку. Це була їхня мовчазна угода. Вона прийняла напій, і в цьому простому жесті було більше підтримки, ніж у довгих розмовах. Кілька хвилин вони сиділи за столом мовчки — лише звук ковтків і далекий, приглушений шум міста, що прокидалося.
— Насичений буде день, — першою порушила тишу Дебра.
— Як і завжди, — кивнув Олівер. — О дев’ятій рада директорів, об одинадцятій — зустріч з інвесторами. Потім чекаю на звіт від Лейні Вум по музею. Усе за планом. А в тебе?
Вона зітхнула, дивлячись на відблиск ранкового сонця на стільниці.
— А в мене до нарад додадуться ще й обходи. Через цей новий вірус половина персоналу на лікарняному. Сьогодні я не лише голова адміністрації, а й кризовий менеджер на пів ставки.
Саме в цей момент за вікном з гуркотом проїхав сміттєвоз. Металевий брязкіт на мить заповнив кухню, вриваючись у їхню ранкову ідилію. Олівер насупився, а Дебра просто прикрила очі, перечікуючи шум, ніби даючи місту викричатися. Коли гуркіт стих, Олівер спокійно повернувся до розмови.
— Криза — це лише система, що проходить стрес-тест, — зауважив він, роблячи ковток кави. — Ти впораєшся. Ти завжди справляєшся.
Це була найвища форма його підтримки. Не жалість, не пусті втішання, а непохитна, майже релігійна впевненість у її силі. Дебра вдячно усміхнулася йому.
У цю хвилину вони здавалися ілюстрацією до статті про ідеальну родину. Дві сильні постаті, дві опори, готові керувати своїми світами. І жоден із них ще не знав, що один із цих світів уже стояв на порозі такого стрес-тесту, який неможливо було прорахувати жодною логікою.
13.3. Первинний огляд
📍 Центр здоров’я “Падіння”, Магнолія Променад
Лікарня гула, як розтривожений вулик, і сьогодні цей гул був особливо нервовим. День виявився саме таким, як Дебра й передчувала зранку: хаос, черги та брак робочих рук. Вона впевнено розрізала цей потік пацієнтів та персоналу; її бездоганний вигляд і спокійний крок діяли на оточуючих як заспокійливе.
Вона зупинилася біля стійки реєстратури. Адміністраторка, чиє обличчя вже набуло того специфічного сірого відтінку, що буває після десяти годин на ногах, мовчки простягнула їй нову картку.
— Ще одна, — видихнула вона. — Джемма Баклі. Скаржиться на висип. Її чоловік каже, що це стрес через роботу.
Дебра взяла папку. Слово «висип» виглядало надто коротким для того дивного занепокоєння, що раптом кольнуло її під серцем. Вона підняла очі й оглянула залу очікування. І побачила їх одразу.
Вони сиділи трохи осторонь. Жінка втиснулася в незручний пластиковий стілець, наче намагалася стати невидимою. Вона була втомленою, з передчасно опущеними плечима, але в кожному її русі відчувалася та сама “вишукана чемність”, яка зазвичай слугує останньою лінією оборони. Поруч сидів чоловік. Він не торкався її, але сидів занадто близько — так, що його тінь повністю накривала Джемму. Це була не близькість кохання, а близькість конвою.
Дебра попрямувала до них.
— Пані Баклі? Я Дебра Стендінг. Прошу за мною, я проведу огляд.
Джемма здригнулася від звуку свого імені й почала підводитися, але чоловік випередив її, перекриваючи дружину собою, ніби виставляючи живий щит.
— Я піду з нею, — заявив він. Голос був низьким, із напускною турботою, але погляд залишався жорстким. — Вона сьогодні зовсім розгублена, я хочу її підтримати.
Дебра зупинилася і подивилася на нього своїм фірмовим поглядом — незворушним, темним і глибоким, як нічне море. Цей погляд змушував замовкнути навіть найзапекліших критиків на радах директорів.
Рей зустрів цей погляд лише на мить, перш ніж зарозуміло відвести очі кудись убік, ніби оцінюючи стерильність лікарняного коридору. У цьому жесті було стільки зневаги, що повітря навколо них, здавалося, загусло.
— Дякую за вашу турботу, містере Баклі, — її голос був тихим, але в ньому відчувався метал. — Але на час первинного огляду я маю говорити з пацієнткою наодинці. Це стандартний протокол для встановлення довірчого контакту. Без винятків.
— Але ж я її чоловік, — він ледь помітно підвищив голос, намагаючись повернути собі контроль над ситуацією.
— Саме тому ваша підтримка буде неоціненною трохи згодом, — Дебра навіть не моргнула. — А зараз, будь ласка, зачекайте тут. Пані Баклі, прошу.
Вона свідомо звернулася напряму до Джемми, розриваючи їхній невидимий ланцюг. На мить у погляді Рея спалахнула справжня, неконтрольована лють, але вони були в публічному місці, під прицілом жінки, чий авторитет у місті відчувався фізично. Він зціпив зуби і змушений був сісти назад.
Дебра повела Джемму коридором. Кілька кроків вони йшли в абсолютній тиші, яку порушувало лише цокання туфель Дебри та тихий шурхіт чобіт Джемми.
— Давно у вас цей висип? — запитала Дебра, не озираючись, але уважно прислухаючись до дихання жінки позаду.
Джемма видавила з себе слабку усмішку.
— Та ні... Це, мабуть, єдине, що в мене з’явилося нового останнім часом. Все інше тільки розвалюється.
Вона різко замовкла, ніби злякавшись власної відвертості, і поспіхом додала:
— Окрім моєї кулінарії. Вона, на диво, ще тримається. Я багато готую.
Дебра нічого не відповіла, але зафіксувала кожне слово. Вона почула в цьому не жарт про пироги, а відчайдушну спробу людини вчепитися хоч за щось “своє”, коли все інше життя перебуває під чужим наглядом. Вони підійшли до оглядового кабінету.
— Ну що ж, — Дебра відчинила двері й м’яко підштовхнула Джемму всередину. — Давайте подивимось на вашу кулінарію. І на все інше, що, як ви кажете, розвалюється.
13.4. Збій у системі
Двері м’яко клацнули, відрізаючи їх від гамору коридору. Цей кабінет зовсім не був схожий на стандартну стерильну палату: шкіряний диван, велике вікно, картини із яскравими соняшниками на стінах. Дебра навмисно використала свій адміністративний привілей, щоб забезпечити їм абсолютну приватність. Тиша тут, після метушні реєстратури, здавалася майже оглушливою.
Джемма переодяглася в легку бавовняну сорочку з дрібними сонцями. У цьому лікарняному вбранні вона виглядала ще меншою, ще беззахиснішою, ніж у своєму звичайному одязі.
— Прошу, сідайте, — Дебра вказала на кушетку, а сама залишилася стояти поруч, свідомо тримаючи невелику дистанцію, щоб не тиснути. — Отже, висип. Де саме?
— На руках, — тихо відповіла Джемма, міцно обхопивши себе за плечі, ніби намагаючись захиститися від холоду. — І трохи на шиї.
— Свербить?
— Іноді. Переважно вночі.
Дебра кивала, роблячи швидкі нотатки. Вона не поспішала.
— Ваш чоловік згадав про стрес на роботі, — спокійно продовжила вона. — Стрес справді може провокувати реакції шкіри. Але зазвичай він не приходить сам. Часто разом із ним з'являються безсоння, головний біль, раптова втома…
Вона зробила паузу, даючи Джеммі можливість “сховатися” за будь-яким із цих безпечних, соціально прийнятних симптомів. Джемма мовчала. Секунди розтягувалися, наповнюючи кімнату напругою.
— Іноді… — голос Джемми був ледь чутним. — Паморочиться в голові.
Дебра не змінила виразу обличчя, лише заохочувально кивнула.
— Я вчора потягнулася за спеціями на верхню полицю, — швидко заговорила Джемма, ніби боячись, що її переб'ють або не повірять. — Трохи не втримала рівновагу і впала зі стільця. Мабуть, через це.
— Вдарилися головою? — Дебра відклала ручку й уважно подивилася на жінку.
— Ні… Начебто ні. Але після того голова трохи боліла. І нудило.
“Запаморочення, нудота, падіння. Це може бути струс”, — зафіксувала Дебра. “Але висип? І цей пульс, що б'ється в неї на шиї, як загнана пташка?”
— Добре, пані Баклі. Я зараз проведу огляд. Перевірю ваші рефлекси та шкіру.
Огляд був швидким. Джемма була напружена, як струна, але слухняно виконувала всі прохання. Дебра відзначала кожну дрібницю: як вона здригається від випадкового дотику, як уникає прямого погляду.
— Усе гаразд, можете одягатися, — сказала Дебра, відходячи до столу. Поки Джемма тремтячими руками натягувала одяг, Дебра виписувала направлення. Вона думала не про струс. Вона думала про страх.
— Ось, — вона простягнула папірці Джеммі. — Зробимо кілька стандартних аналізів. Просто щоб упевнитися. Запаморочення може мати різне походження.
Джемма пробіглася поглядом по рядках. На одному з них вона зупинилася. Підняла очі на Дебру — і в них на мить промайнуло чисте, непідробне заціпеніння.
— І це — теж. Про всяк випадок, — голос Дебри залишався рівним, майже буденним. — Нам важливо виключити всі можливі фактори, перш ніж призначати серйозні препарати від головного болю.
Джемма мовчки кивнула. Вона міцно стиснула папірці в руці, ніби вони були єдиним доказом її існування. Думка, яку вона гнала від себе останні кілька тижнів, раптом набула форми офіційного направлення.
— Я чекатиму на вас у середу, — продовжила Дебра, вносячи дані у свій планшет. — Дванадцята година вас влаштує?
— Так, — ледь чутно відповіла Джемма.
— Добре. Коли прийдете, просто скажіть в реєстратурі, що ви до мене, до Дебри Стендінг. Вас проведуть безпосередньо до мого кабінету.
Коли за Джеммою зачинилися двері, Дебра ще хвилину стояла нерухомо. Вона дивилася на матове скло пластикового полотна, і її обличчя, зазвичай таке стримане, було сповнене холодної рішучості. Потім вона вийшла до стійки реєстратури, знайшла картку Джемми Баклі і власноруч прикріпила до неї яскраво-червоний стікер.
— Ця пацієнтка — моя, — тихо, але владно сказала вона адміністраторці. — Всі її результати, всі дзвінки, всі питання — тільки через мене. Жодних винятків. Зрозуміло?
Адміністраторка лише мовчки кивнула. Система дала збій, і Дебра Стендінг щойно взяла її під особисте керування. Ручний контроль розпочато.